Home
Algemene info
Pay2Play
Speeldata club
Het bestuur
Junioren
Senioren
Racket informatie
Foto's
Nieuws
Inschrijfformulier Senioren
Inschrijfformulier Jeugd
Racket informatie

BADMINTONRACKETS; WAAR MOET JE OP LETTEN.


Algemeen
Rackets die gebruikt worden op clubniveau of hoger dienen allemaal een geintegreerd T-stuk te hebben. Deze rackets hebben namelijk meer controle, power en gaan veel langer mee. rackets met een extern T-stuk zijn meer geschikt voor schoolsport, camping etc. en hebben vaak een stalen blad.


Materiaal
Tot ongeveer 25 jaar geleden werd er gespeeld gespeeld met een houten frame. Inmiddels zijn de rackets van kunststof of aluminium in combinatie met staal. Aluminium is een goedkoper en steviger materiaalsoort, groot nadeel is dat het ook zwaarder, blessure-gevoeliger en minder precies speelt. Het materiaal bepaalt in hoge mate het gewicht van het racket. Badmintonrackets gemaakt van kunststof (meestal grafiet) zijn veel lichter maar ook kwetsbaarder. Daarom wordt grafiet vaak gecombineerd met andere stoffen, zoals titanium, kevlar, carbon of glasfiber. Veel van deze stoffen worden ontwikkeld door de lucht- en ruimtevaartindustrie en zijn vrij kostbaar. Hierdoor komt het dat kunststof rackets veel duurder zijn dan aluminium frames. De nieuwste ontwikkeling op materieel vlak is de Nano-technologie. De carbonvezel technologie is in de laatste jaren op nano-moleculair niveau geoptimaliseerd. De opbouw van de grafiet-rackets is hierdoor dusdanig verbeterd dat het mogelijk is om sterkere rackets te maken met een lager gewicht.


Gewicht
Zeer bepalend voor een racket is het gewicht. Een licht racket ligt vaak prettig in de hand, is wendbaarder en makkeler om mee te spelen. Nadeel van een licht racket is dat je er minder versnelling (dus ook minder 'kracht') mee hebt. Om dit te compenseren hebben zeer lichte rackets het balanspunt in de top. Hierdoor kan een speler toch hard genoeg slaan. Een ander nadeel van lichte rackets is dat wanneer de shuttle buiten de sweetspot (ideale plaats om vaak de shuttle op het racket te raken) geraaklt wordt, dre shuttle dood neervalt. Het gewicht is bij badmintonrackets onderverdeeld in verschillende gewichtsklassen: IU:>95g, 2U: 90-94g, 3U: 85-89g, 4U: 80-84g.


Bladvorm / grootte
Er zijn twee soorten van het blad: Ovaal (oval) en Isometrisch (afgerond isometric). De oudere rackets hebben vaak een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen, houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot ( de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch een goede slag te hebben. Rackets een met isometrisch blad hebben meer power. De beginnende badmintonner is het meest geholpen met een racket met isometrische bladvorm.


Flexibiliteit
De flexibiliteit (soepelheid en buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met engelse termen, zoals flex, stiff, extra stiff ... In het algemeen geldt: hoe soepeler de steel, hoe gemakkelijker je de shuttle achterin het veld slaat (shuttle gaat meer met een boog). Als het racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde katapulteffect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook makkelijk om mee te verdedigen. Stijvere rackets bieden een betere controle, meer power en precisie. Het kost echter meer slagsnelheid (polsversnelling) en techniek om harde slagen te produceren. Je kunt met stijvere rackets ook 'strakker' ( de shuttle heeft een meer rechte vlucht) en dus aanvallender spelen.


Lengte
Er zijn rackets met verschillende lengte te verkrijgen. Rackets met de aanduiding 'long' zijn 10mm langer dan gewone rackets. Het is geen groot verschil, maar met langere rackets heb je meer power en meer bereik. De hanteerbaarheid is helaas iets minder.


Balans
Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans. Er zijn 3 categorieen:

head heavy (topgewicht): Dit betekent meer gewicht in de top (het blad) van je racket. Hierdoor kun je harder slaan, maar je verdediging wordt slechter, omdat je racket minder wendbaar is.

even balance: Bij dit racket is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Dit is vaak de beste keuze voor allround spelers.

head light (handle weight): Rackets met het gewicht in de steel zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter meer polsversnelling en betere techniek nodig hebben.


Type spel
Verdedigend: Een racket dat past bij verdedigend spel is vaak licht, enigszins soepel en heeft een Head Light balans. Deze rackets zijn namelijk extra wendbaar, makkelijk te hanteren en zijn erg geschikt voor bv. drops en slagen aan het net.

Aanvallend: Een racket dat past bij aanvallend spel is meestal stijf en heeft een head heavy balans. Hierdoor is het makkelijker om hard te smashen en clears te slaan, Nadeel is dat de verdediging minder goed is.

Beginners: Beginners kunnen het beste een racket met isometrisch blad aanschaffen. Verder is een soepel (flex of medium flex) racket met een laag gewicht makkelijker om mee te spelen in het begin. Wat betreft de lagere aanschafprijs kan een zwaarder, stalen racket (ook veel sterker) een optie zijn.